Forum dyskusyjne
15 czerwca 2015, 20:42 [cytuj]
Skysports łączy nas z Bartrą z Barcelony. Klauzula wynosi 12 mln funtów.
Skysports łączy nas z Bartrą z Barcelony. Klauzula wynosi 12 mln funtów
"I close my eyes and I picture myself lifting the Premier League trophy at our new stadium with my mates. I’d trade the next 100 goals for that feeling.”
15 czerwca 2015, 21:05 [cytuj]
iZgone powiedział/a:
pytałem licząc, że ktoś je w skrócie napisze, a nie wyśle do czytania wszystkiego samemu. Mam inne rzeczy do roboty
... a tu wszyscy pomocni jak choroba weneryczna
A Ty myślisz, że my na Karaibach na wakacjach jesteśmy?
Can't Smile Without You!!!
15 czerwca 2015, 22:32 [cytuj]
tuczi powiedział/a:
Jeśli ktoś ogarnął temat wcześniej to nie musi poświęcić wiele czasu, żeby napisać o tym zdanie albo dwa.
Jeśli ktoś ogarnął temat wcześniej to nie musi poświęcić wiele czasu, żeby napisać o tym zdanie albo dwa
16 czerwca 2015, 00:48 [cytuj]
Czarosław powiedział/a:
Skysports łączy nas z Bartrą z Barcelony. Klauzula wynosi 12 mln funtów
A nawet 12 milionów euro

pół Europy się nim interesuje, nie sądzę, żeby do nas trafił
A nawet 12 milionów euro :) pół Europy się nim interesuje, nie sądzę, żeby do nas trafił
16 czerwca 2015, 00:50 [cytuj]
@ iZgone; z tego co się orientuje to ogólnie zasada finansowego fairplay polega na tym, że ma zbilansować wydatki klubu do jego zysku, czyli nie może więcej wydawać niż zarobi. Oczywiście jest tu napisany tekst drobnym druczkiem, który mówi o tym iż może być stratny max. 50 milionów i w następnych sezonach wykazać, że "zadłużenie" maleje; inaczej poniesie "wielkie konsekwencje".
Co do ManU, Realu to są to kluby które są najbardziej "rozpoznawalne marketingowo" na świecie i ich przychód może sięgać pewnie ok. 800 mln rocznie więc spokojnie stać ich na takie manewry

.
@ iZgone; z tego co się orientuje to ogólnie zasada finansowego fairplay polega na tym, że ma zbilansować wydatki klubu do jego zysku, czyli nie może więcej wydawać niż zarobi. Oczywiście jest tu napisany tekst drobnym druczkiem, który mówi o tym iż może być stratny max. 50 milionów i w następnych sezonach wykazać, że "zadłużenie" maleje; inaczej poniesie "wielkie konsekwencje".
Co do ManU, Realu to są to kluby które są najbardziej "rozpoznawalne marketingowo" na świecie i ich przychód może sięgać pewnie ok. 800 mln rocznie więc spokojnie stać ich na takie manewry :)
Harry Kane: "Never f*cking give up!"
16 czerwca 2015, 19:24 [cytuj]
Lotar powiedział/a:
Co do ManU, Realu to są to kluby które są najbardziej "rozpoznawalne marketingowo" na świecie i ich przychód może sięgać pewnie ok. 800 mln rocznie więc spokojnie stać ich na takie manewry

Dzięki
Przejrzałem financial statement Man U i:
Przychody mają (za 2014) mają na poziomie 433 mlnfuntów [w większości z relkam]
Po odliczeniu wszystkich kosztów, Man United w zeszłym sezonie odnotował zysk na poziomie 24 mln pomimo tego, że wydali w 2014 roku 210.4 mln na transfery (wg. trasfermarkt.co.uk) :0
Chociaż nie jestem pewny, czy całość wypłacili od razu czy nie były to zakupy na raty rozciągnięte w czasie (ok. 170mln Man United musi oddać w przeciągu od 3 do 5 lat, jeszcze więcej - 256mln od 1 do 3 lat a do końca 2015 128mln). Czyli grubo ponad pół miliarda.
Można więc chyba 'oszukać' zasady fair play kupując piłkarzy w systemie ratalnym
Dzięki :)
Przejrzałem financial statement Man U i:
Przychody mają (za 2014) mają na poziomie 433 mlnfuntów [w większości z relkam]
Po odliczeniu wszystkich kosztów, Man United w zeszłym sezonie odnotował zysk na poziomie 24 mln pomimo tego, że wydali w 2014 roku 210.4 mln na transfery (wg. trasfermarkt.co.uk) :0
Chociaż nie jestem pewny, czy całość wypłacili od razu czy nie były to zakupy na raty rozciągnięte w czasie (ok. 170mln Man United musi oddać w przeciągu od 3 do 5 lat, jeszcze więcej - 256mln od 1 do 3 lat a do końca 2015 128mln). Czyli grubo ponad pół miliarda. :P
Można więc chyba 'oszukać' zasady fair play kupując piłkarzy w systemie ratalnym :D
16 czerwca 2015, 19:56 [cytuj]
@ iZgone; no to chyba trochę wyobraźnia mnie poniosła z tymi 800. milionami xD. Suma sumarum wiesz o co mi chodzi

.
Prócz kupowania na raty są jeszcze inne myki, które można stosować. Np. Man City, specjalnie podpisuje umowy sponsorskie ze swoim właścicielem; sprzedają prawa do nazwy stadionu Ethiad za kolosalną kasę, która jest specjalnie zawyżona by pieniądze mogły "legalnie" wpłynąć do budżetu klubu.
Pewnie można by znaleźć sporo takich "trików" ale to chyba musielibyśmy założyć osobny wątek

.
@ iZgone; no to chyba trochę wyobraźnia mnie poniosła z tymi 800. milionami xD. Suma sumarum wiesz o co mi chodzi :).
Prócz kupowania na raty są jeszcze inne myki, które można stosować. Np. Man City, specjalnie podpisuje umowy sponsorskie ze swoim właścicielem; sprzedają prawa do nazwy stadionu Ethiad za kolosalną kasę, która jest specjalnie zawyżona by pieniądze mogły "legalnie" wpłynąć do budżetu klubu.
Pewnie można by znaleźć sporo takich "trików" ale to chyba musielibyśmy założyć osobny wątek ;)
Harry Kane: "Never f*cking give up!"
16 czerwca 2015, 20:03 [cytuj]
Mam pytanie do tych, co to są na bieżąco - Bolasie w Tottenhamie to tylko plotka czy jest coś na rzeczy?
Mam pytanie do tych, co to są na bieżąco - Bolasie w Tottenhamie to tylko plotka czy jest coś na rzeczy?
"It is better to fail aiming high than to succeed aiming low" - Bill Nicholson.
16 czerwca 2015, 20:30 [cytuj]
MatMar powiedział/a:
Podobno sforwardował tweeta z plotką o swoich przenosinach więc może coś jest na rzeczy
Byłoby cudownie!
Podobno sforwardował tweeta z plotką o swoich przenosinach więc może coś jest na rzeczy :P
Byłoby cudownie!
16 czerwca 2015, 20:34 [cytuj]
Spurs are closing in on a £3.5m deal to sign Burnley right back Kieran Trippier, according to the Daily Mirror.
Wydaje mi się, ze w zamyśle to jest podobny zabieg jak sprowadzenie Daviesa który wykrzesał z Rose to co najlepsze bo Trippiera kojarzę jako aż i tylko solidnego piłkarza. Inna sprawa, że nie widziałem go zbyt wiele razy w akcji, może ze 3-4 mecze.
Wydaje mi się, ze plotka prawdziwa, już od dawna się o tym transferze mówi i wygląda na to, ze jesteśmy najbardziej zdeterminowani spośród zespołów nim zainteresowanych bo Liverpool dalej walczy o Clyne'a. Spodziewam się announcmentu do końca tygodnia
Spurs are closing in on a £3.5m deal to sign Burnley right back Kieran Trippier, according to the Daily Mirror.
Wydaje mi się, ze w zamyśle to jest podobny zabieg jak sprowadzenie Daviesa który wykrzesał z Rose to co najlepsze bo Trippiera kojarzę jako aż i tylko solidnego piłkarza. Inna sprawa, że nie widziałem go zbyt wiele razy w akcji, może ze 3-4 mecze.
Wydaje mi się, ze plotka prawdziwa, już od dawna się o tym transferze mówi i wygląda na to, ze jesteśmy najbardziej zdeterminowani spośród zespołów nim zainteresowanych bo Liverpool dalej walczy o Clyne'a. Spodziewam się announcmentu do końca tygodnia :)
16 czerwca 2015, 21:03 [cytuj]
Lotar powiedział/a:
@ iZgone; no to chyba trochę wyobraźnia mnie poniosła z tymi 800. milionami xD. Suma sumarum wiesz o co mi chodzi

.
Pewnie można by znaleźć sporo takich "trików" ale to chyba musielibyśmy założyć osobny wątek

Dopóki nie zacząłem przeglądać też bym tak obstawiał
MatMar powiedział/a:
Jeśli ogarniasz j. angielski, to polecam
http://www.bbc.com/sport/0/football/gossip/ Co do Trippiera - słyszałem, że bardzo dobrze sobie radził w pierwszej lidze

Asystował ponoć co chwila. Może okazać się niezłym nabytkiem.
Walu powiedział/a:
Podobno sforwardował tweeta z plotką o swoich przenosinach więc może coś jest na rzeczy
Byłoby cudownie!
Byłoby!

Ale
http://www.independent.co.uk/sport/football/transfers/yannick-bolasie-to-tottenham-crystal-palace-winger-fuels-rumour-after-hinting-at-move-on-twitter-by-hitting-favourite-10320492.html
40-60 mln to sporo. 30 mln to moim zdaniem max co możemy dać. Choć Bolasie to naprawdę dobry zawodnik.
Dopóki nie zacząłem przeglądać też bym tak obstawiał :P
[quote=MatMar]Mam pytanie do tych, co to są na bieżąco - Bolasie w Tottenhamie to tylko plotka czy jest coś na rzeczy?
16 czerwca 2015, 21:16 [cytuj]
Walu powiedział/a:
Przede wszystkim Tripper jest angielskim, ogranym w PL, będącym w dobrym wieku, tanim piłkarzem o reputacji która raczej wyklucza jakieś fochy i gwiazdorzenie. Podsumowując - ma spore szanse nie zostać niewypałem, a nawet jeśli zostanie to nie stracimy na nim zbyt wielu pieniędzy (klub) i nerwów (my kibice).
Przede wszystkim Tripper jest angielskim, ogranym w PL, będącym w dobrym wieku, tanim piłkarzem o reputacji która raczej wyklucza jakieś fochy i gwiazdorzenie. Podsumowując - ma spore szanse nie zostać niewypałem, a nawet jeśli zostanie to nie stracimy na nim zbyt wielu pieniędzy (klub) i nerwów (my kibice)
COYS!
16 czerwca 2015, 22:58 [cytuj]
Wduwek powiedział/a:
Przede wszystkim Tripper jest angielskim, ogranym w PL, będącym w dobrym wieku, tanim piłkarzem o reputacji która raczej wyklucza jakieś fochy i gwiazdorzenie. Podsumowując - ma spore szanse nie zostać niewypałem, a nawet jeśli zostanie to nie stracimy na nim zbyt wielu pieniędzy (klub) i nerwów (my kibice)
Wszystko co piszesz to prawda. Niepokoi mnie natomiast to, że sprowadzamy zawodników z przeciętnych klubów, którym do robienia furory było daleko. Byli przyzwoici i właśnie boję się, ze przez zbyt wielu przyzwoitych piłkarzy cały zespół popadnie w przyzwoitość i zacznie grać na miarę drużyn walczących o pierwszą dziesiątkę. Wiem, turbopesymistyczna opcja, ale moim zdaniem możliwa.
Inna sprawa, że Mitchell i jego ludzie takich samych zawodników sprowadzał do Southampton i kilka perełek jak Mane, Pelle, czy Alderweireld, zastanawiam się tylko, czy Mitchell jest w stanie być regularny i co sezon sprowadzać do nas 2-3 zawodników którzy będą różnicę za niewielkie pieniądze, nawet jeśli innych trzech nie wypali, czy może był to tylko jednorazowy wyskok. No i przede wszystkim ile w tych trafionych transferach było zasługi Mitchella a ile innych scoutów Świętych?
Sam do końca nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony popieram politykę budowania zespołu na młodych, perspektywicznych zawodnikach, bo an tych najlepszych, już rozwiniętych po prostu nie możemy sobie pozwolić, ale z drugiej, ciężko oczekiwać, ze Trippier, czy Wimmer ogarną naszą tragiczną defensywę. Akurat na tak newralgicznej pozycji byłym za sprowadzeniem chociaż jednego, sprawdzonego, ogranego w BPL piłkarza.
Pożyjemy zobaczymy, na pewno na najbliższy sezon czekam z ogromną ciekawością
Wszystko co piszesz to prawda. Niepokoi mnie natomiast to, że sprowadzamy zawodników z przeciętnych klubów, którym do robienia furory było daleko. Byli przyzwoici i właśnie boję się, ze przez zbyt wielu przyzwoitych piłkarzy cały zespół popadnie w przyzwoitość i zacznie grać na miarę drużyn walczących o pierwszą dziesiątkę. Wiem, turbopesymistyczna opcja, ale moim zdaniem możliwa.
Inna sprawa, że Mitchell i jego ludzie takich samych zawodników sprowadzał do Southampton i kilka perełek jak Mane, Pelle, czy Alderweireld, zastanawiam się tylko, czy Mitchell jest w stanie być regularny i co sezon sprowadzać do nas 2-3 zawodników którzy będą różnicę za niewielkie pieniądze, nawet jeśli innych trzech nie wypali, czy może był to tylko jednorazowy wyskok. No i przede wszystkim ile w tych trafionych transferach było zasługi Mitchella a ile innych scoutów Świętych?
Sam do końca nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony popieram politykę budowania zespołu na młodych, perspektywicznych zawodnikach, bo an tych najlepszych, już rozwiniętych po prostu nie możemy sobie pozwolić, ale z drugiej, ciężko oczekiwać, ze Trippier, czy Wimmer ogarną naszą tragiczną defensywę. Akurat na tak newralgicznej pozycji byłym za sprowadzeniem chociaż jednego, sprawdzonego, ogranego w BPL piłkarza.
Pożyjemy zobaczymy, na pewno na najbliższy sezon czekam z ogromną ciekawością :)
16 czerwca 2015, 23:16 [cytuj]
Trippier to solidny zawodnik, który ma chyba zapewnić głębie składu przede wszystkim.
Faktem jest natomiast, że jest 'przeciętny' - ale podobnie większość naszego składu, niestety.
Co do transferów Soton, moim zdaniem to w wielkiej mierze zasługa skautów, którzy potrafią dogadać się z Mitchelem co do tego, kogo mają szukać. Więc pracę robią wszyscy, ale to skauci koniec końców wykopują perełki.
Trippier to solidny zawodnik, który ma chyba zapewnić głębie składu przede wszystkim.
Faktem jest natomiast, że jest 'przeciętny' - ale podobnie większość naszego składu, niestety.
Co do transferów Soton, moim zdaniem to w wielkiej mierze zasługa skautów, którzy potrafią dogadać się z Mitchelem co do tego, kogo mają szukać. Więc pracę robią wszyscy, ale to skauci koniec końców wykopują perełki
16 czerwca 2015, 23:22 [cytuj]
Galatasaray prowadzi z nami negocjacje, chcą kupić Soladdo.
Ciekawe ile piłek dają
Ciekawe ile piłek dają :rotfl:
16 czerwca 2015, 23:37 [cytuj]
Jak do trucji to pewnie coś na poziomie 20 baniek w plecy dla nas ;/
Lepiej by było jak by wzieli sobie Ade
Lepiej by było jak by wzieli sobie Ade:D
16 czerwca 2015, 23:58 [cytuj]
Walu powiedział/a:
Ciekawe ile piłek dają

Soldado solidny grajek, tylko, że on poza swoją firmą wykończeniową "dostawię stopę" musi być w kooperacji z innymi solidnymi firmami, np. drogowcami z "perfect crossing"
Tottenham na wrzutkach nie polegał, więc i Soldado raczej nie mógł się odnaleźć i tego nie zrobi. A szkoda.
Soldado solidny grajek, tylko, że on poza swoją firmą wykończeniową "dostawię stopę" musi być w kooperacji z innymi solidnymi firmami, np. drogowcami z "perfect crossing"
Tottenham na wrzutkach nie polegał, więc i Soldado raczej nie mógł się odnaleźć i tego nie zrobi. A szkoda
17 czerwca 2015, 07:48 [cytuj]
Walu powiedział/a:
Niepokoi mnie natomiast to, że sprowadzamy zawodników z przeciętnych klubów, którym do robienia furory było daleko. Byli przyzwoici i właśnie boję się, ze przez zbyt wielu przyzwoitych piłkarzy cały zespół popadnie w przyzwoitość i zacznie grać na miarę drużyn walczących o pierwszą dziesiątkę. Wiem, turbopesymistyczna opcja, ale moim zdaniem możliwa.
To jest możliwe, ale opierając grę na naszych najdroższych transferach (Soldado, Lamela, Drewninho) to też jakoś wybitnie ponad przeciętność byśmy się nie wzbili. Kto z kolei obstawiałby 5 miejsce w tabeli opierając grę na Róży, Kane, Dierze czy Bentalebie (oczywiście z niebagatelnym wsparciem Hugo i Eriksena)? Jeszcze rok temu wszystkich tych piłkarzy (sprzed nawiasu

) można było uważać za przeciętnych. Rzecz jasna z wyjątkiem Róży, którego dało się podejrzewać jedynie o koncertowe błędy w obronie i nieskuteczność w ataku
Robert powiedział/a:
No niestety, ale za 30-letniego napastnika ze słabą (bardzo delikatnie mówiąc) skutecznością nie da się wyciągnąć dobrej kwoty. Dlatego między innymi z całego serca popierałem sprzedaż Lameli do Włoch za 20 milionów albo lepiej, kiedy o tym się mówiło. Oczywiście mogły być to tylko plotki, ale jeśli nie, to trzeba było pocałować ten Inter (czy kogo tam) w co najmniej rękę, żeby chociaż z jednego spośród tych dwóch rekordowych transferów wycofać się z akceptowalnymi stratami. Na niewielkie straty na sprzedaży Soldado nie mamy co liczyć.
To jest możliwe, ale opierając grę na naszych najdroższych transferach (Soldado, Lamela, Drewninho) to też jakoś wybitnie ponad przeciętność byśmy się nie wzbili. Kto z kolei obstawiałby 5 miejsce w tabeli opierając grę na Róży, Kane, Dierze czy Bentalebie (oczywiście z niebagatelnym wsparciem Hugo i Eriksena)? Jeszcze rok temu wszystkich tych piłkarzy (sprzed nawiasu :P ) można było uważać za przeciętnych. Rzecz jasna z wyjątkiem Róży, którego dało się podejrzewać jedynie o koncertowe błędy w obronie i nieskuteczność w ataku ;)
[quote=Robert]Jak do trucji to pewnie coś na poziomie 20 baniek w plecy dla nas ;/
COYS!
17 czerwca 2015, 10:33 [cytuj]
To już lepiej stracić na starszym zawodniku, osobiście na Lamele jeszcze licze
To już lepiej stracić na starszym zawodniku, osobiście na Lamele jeszcze licze ;P
17 czerwca 2015, 12:40 [cytuj]
@iZgone fair play finanse można też "oszukać" stawiając centrum treningowe / organizując obozy dla młodych zawodników .
Dziwi mnie to zainteresowanie Bartrą ( nie oglądam ligi hiszpańskiej , ale często słyszę , że ten Barta jest po prostu drewniany ) skoro w Premier League , w naszym zasięgu , są tacy środkowi obrońcy jak Showcross czy Williams ze Swansea . Ograni w Premier League , dobre warunki fizyczne , w najlepszych okresach swojej kariery .
Spekulacje z Showcrossem pojawiały się już rok temu - może teraz też warto o niego powalczyć?
@iZgone fair play finanse można też "oszukać" stawiając centrum treningowe / organizując obozy dla młodych zawodników .
Dziwi mnie to zainteresowanie Bartrą ( nie oglądam ligi hiszpańskiej , ale często słyszę , że ten Barta jest po prostu drewniany ) skoro w Premier League , w naszym zasięgu , są tacy środkowi obrońcy jak Showcross czy Williams ze Swansea . Ograni w Premier League , dobre warunki fizyczne , w najlepszych okresach swojej kariery .
Spekulacje z Showcrossem pojawiały się już rok temu - może teraz też warto o niego powalczyć?