Nie ma chyba kibica Tottenhamu, który nie rozpamiętywał by odejścia Moussy Dembele. Do tematu odniósł się również były obrońca Kogutów a dziś zawodnik Atletico Madryt, Kieran Trippier.
To najlepszy piłkarz z jakim kiedykolwiek grałem, powiedział Trippier będąc gościem podcastu The Beautiful Game, według mnie, on, Moussa Dembele, jest nie do zastąpienia.
Sprzedaliśmy go w styczniu. Nie wiem jaka była jego sytuacja, może chciał odejść, ale osobiście uważam, że gdybyśmy zatrzymali go na te dodatkowe kilka miesięcy i pozwolili odejść mu latem za darmo to wyszlibyśmy na tym znacznie, znacznie lepiej.
Myślę, że wówczas moglibyśmy wygrać finał (LM-red.).
Jest w Tottenhamie wielu świetnych piłkarzy ale według mnie szansę na wygranie czegoś straciliśmy oczywiście gdy odszedł Moussa. Tak uważam. Jako piłkarz nie chcesz aby tacy zawodnicy odchodzili. Szczególnie w styczniu. No, chyba, że z jakiegoś powodu musiał odejść czy coś, ale szczerze to nic o tym nie wiem.
Oddanie go w styczniu nie ma dla mnie sensu bo mógł nam pomóc wygrać finał Ligi Mistrzów. Taki był dobry. Mógł mieć na plecach trzech rywali a i tak mogłeś podać mu piłkę. Ogrom szacunku jakim darzyli go koledzy a potem jego transfer w styczniu, gdy zaliczasz trudny sezon, zupełnie tego nie rozumiem.
Kieran wypowiedział się również o następcy Dembele, sprowadzonym z Lyonu za rekordową sumę Tanguyu Ndombele. Anglik przyznał, że co prawda nie grał razem z Ndombele ale słyszał o nim wiele dobrego a jego gra zrobiła na nim spore wrażenie.
Belgijski pomocnik Moussa Dembele przyszedł do Tottenhamu w sierpniu 2012 roku z Fulham. Kwota transferu wyniosła 15 milionów funtów. W styczniu 2019 roku za 12.45 miliona funtów Dembele trafił do chińskiego Guangzhou R&F FC.
4 komentarze ODŚWIEŻ