2014 - lato transferowe
22 marca 2014, 09:44
Ramzes napisał(a):"Metro claim that Gerardo Tata Martino will be our No.1 choice to replace Tim if Barca are to sack him at the end of the season. "
.
.
.
Skisłem
Sporo w tym prawdy. Przesraliśmy wszystko co było do zdobycia. Niestety będziemy czekać do środka lipca najprawdopodobniej. Nie zdziwi mnie jednak fakt taki że np. Tracz zostanie albo wezmą takiego LaudrupaEidur napisał(a):Duży wpływ na to, czy i kogo zatrzymamy będzie miało nazwisko nowego menedżera. Myślę, że zatrudnienie doświadczonego i uznanego szkoleniowca przekona co niektórych do pozostania co najmniej na kolejny sezon
Jak Lamele rzucić na wypożyczenie do Włoch? Jak on tam pójdzie to już nie wróci i to każdy dobrze wie. Ktoś pisał że puścić do średniaka w PL. I właśnie takie coś by było najlepsze. Nauka gry wyspiarskiej we Włoszechmihorchyk napisał(a):Jednak co do samych transferów, sytuacja wydaje się dla mnie skomplikowana. Nie wiadomo co będzie z Lamelą. Rzucić go na wypożyczenie - do Włoch, tak jak święci zrobili z Osvaldo.
-
(wolałbym Coste)
Coste? Jakiego Coste? Diego Coste? Wdziałeś jaki to jest popierdolony mentalnie piłkarz?
To jest taki mix Bartona, Balotellego i Suareza w jednym. Totalny zjeb.
Przede wszystkim Sigurdsson wypożyczenie/transfer. Townsend transfer. Lamela może wypożyczenie chyba że magicznie zostanie uzdrowiony przez nowego menagera tak jak Adebayor przez Tracza, bo to już podejrzane sie robi.
Marzą mi się takie powroty jak Caulker i Van Der Vaart. Tego pierwsze można spróbować ale na Rafe sieci zarzucają inni. Milan np.
22 marca 2014, 09:48
I co ze się rzucają? Mam nadzieje ze Rafa ma jeszcze sentyment. Nic nie stoi na przeszkodzie by wrócił, nie ma menadzera, który się go pozbyl, jego klub cieniuje. Jestem na tak
22 marca 2014, 09:55
Milan też ma problemy i praktycznie ma brak gry w LM a nawet w europie w przyszłym sezonie. Zdecydowanie większe prawdopodobieństwo transferu zwiększa spadek Hamburgera do 2 Bundesligi ale to nic pewnego. Idealnie pasowałby van Gaal. Bo to w koncu Holender, a Holender z Holendrem sie dogadaRamzes napisał(a):I co ze się rzucają? Mam nadzieje ze Rafa ma jeszcze sentyment. Nic nie stoi na przeszkodzie by wrócił, nie ma menadzera, który się go pozbyl, jego klub cieniuje. Jestem na tak
A ten mentalny zjeb - Costa przypadkiem nie podpisał jakiegoś wstępnego kontraktu z ruskimi? A huczało niedawno
Ja osobiście wolałbym żeby nasi omijali takich piłkarzy jak Balotelli czy Costa (o nim to w ogóle pomarzyć możemy). Takie transfery to wiecej szkody mogą wnieść jak pożytku
22 marca 2014, 12:44
ja proponuję niektórym zejść na ziemię. Costa który może wybierać wśród najlepszych klubów , w tym Atletico ,w którym już gra miałby niby przejść do nas ..
22 marca 2014, 12:54
Dla mnie to Costa jest słaba. Robią w chuja, widział ktoś kiedys ten sok bez napisu gratis?
22 marca 2014, 17:43
Robert napisał(a):zapomniał o chelsea i o osttnim sezonie u nas
AVB otwarcie mówi, że jego podwaliny i praca dały Chelsea zwycięstwo w LM. Roberto tylko z tego skorzystał
22 marca 2014, 20:22
http://www.transfery.info/63846,sherwood-chce-podejmowac-decyzje-w-sprawie-transferow
To trener pracuje z piłkarzami, więc do momentu, kiedy nie otrzyma takich zawodników, jakich potrzebuje, współpraca będzie trudnym doświadczeniem – powiedział Sherwood.
Baldini, Levy? To naprawdę trudne doświadczenie :-)
To trener pracuje z piłkarzami, więc do momentu, kiedy nie otrzyma takich zawodników, jakich potrzebuje, współpraca będzie trudnym doświadczeniem – powiedział Sherwood.
Baldini, Levy? To naprawdę trudne doświadczenie :-)
22 marca 2014, 22:14
trzaskal napisał(a):http://www.transfery.info/63846,sherwood-chce-podejmowac-decyzje-w-sprawie-transferow
zgadzam się z Sherwoodem i w ogóle nie rozumiem roli dyrektora sportowego. Kupuje kogo popadnie, kogo się da, kto jest na fali przez chwilę, a potem mamy drużynę, która drużyną nie jest...
22 marca 2014, 22:58
Marcin108 napisał(a):zgadzam się z Sherwoodem i w ogóle nie rozumiem roli dyrektora sportowego. Kupuje kogo popadnie, kogo się da, kto jest na fali przez chwilę, a potem mamy drużynę, która drużyną nie jest
Widzę, że kolejna osoba, która doskonale wie jak to wszystko u nas w klubie działa. A tak serio, ja w chwili transferów uważałem, że co najmniej 4 z nich(Eriksen, Capoue, Soldado, Paulinho) to strzały w dziesiątkę. To jak piłkarz się przyjmie w lidze to niewiadoma, więc akurat bym tego, kto był odpowiedzialny za te transfery nie winił.
22 marca 2014, 23:27
Transfery może i na papierze były dobre, ale już coraz więcej osób zauważa, że nie tylko umiejętności czysto piłkarskie liczą się w futbolu i mają rację. Od zawsze uważałem, że aby osiągnąć sukces, to umiejętności muszą iść w parze z inteligencją.
Oglądając spotkania Tottenhamu, kiedy to Soldado nie dostawał piłki, wychodząc na czystą pozycję, nasuwał mi się jeden wniosek: nasi gracze nie grzeszą inteligencją.
http://www.weszlo.com/news/19028-Iloraz_inteligencji_zbyt_czesto_bagatelizowany
Btw. Guardiola od początku, kiedy trafił do Bayernu mówił, że w swojej grupie ma bardzo wielu inteligentnych zawodników i dlatego właśnie Bawarczycy osiągają sukcesy. Umiejętności idą w parze z inteligencją.
Chyba nie muszą przypominać jak w niektórych sytuacjach zachowują się tacy gracze jak chociażby Kyle Walker, Danny Rose, Paulinho, czy Andros Townsend. Papiery mają na to, aby być klasowymi zawodnikami, ale czegoś brakuje...
Oglądając spotkania Tottenhamu, kiedy to Soldado nie dostawał piłki, wychodząc na czystą pozycję, nasuwał mi się jeden wniosek: nasi gracze nie grzeszą inteligencją.
http://www.weszlo.com/news/19028-Iloraz_inteligencji_zbyt_czesto_bagatelizowany
Btw. Guardiola od początku, kiedy trafił do Bayernu mówił, że w swojej grupie ma bardzo wielu inteligentnych zawodników i dlatego właśnie Bawarczycy osiągają sukcesy. Umiejętności idą w parze z inteligencją.
Chyba nie muszą przypominać jak w niektórych sytuacjach zachowują się tacy gracze jak chociażby Kyle Walker, Danny Rose, Paulinho, czy Andros Townsend. Papiery mają na to, aby być klasowymi zawodnikami, ale czegoś brakuje...
22 marca 2014, 23:48
- Nikt więcej nie przyjdzie na White Hart Lane dopóki tego nie zaakceptuję. Nie możemy pracować w inny sposób. To trener pracuje z piłkarzami, więc do momentu, kiedy nie otrzyma takich zawodników, jakich potrzebuje, współpraca będzie trudnym doświadczeniem - Tim Sherwood.
Szkoda tylko, że Andre Villas-Boas nie miał jaj, aby to powiedzieć przed początkiem ubiegłorocznego okienka transferowego, tylko potem między wierszami się tłumaczył.
Muszę przyznać, że Tim zaimponował mi tymi słowami, naprawdę. Musi coś być na rzeczy, że padły takie słowa z jego ust. A to potwierdzałoby tezę, że jest jakiś problem w szatni i nie pojawił się wczoraj, tylko za kadencji poprzedniego trenera.
Tak przy okazji przypominają mi się słowa Juande Ramosa, który swego czasu stwierdził, że w Tottenhamie liczą się tylko pieniądze, a nie sukces sportowy. Tak nie jest? Bo mi się wydaje, że coś jest na rzeczy.
To wszystko układa się ładnie do kupy. Wiemy dlaczego na WHL trafił Roberto Soldado (jakby wypalił to po sezonie można byłoby go opchnąć za podobne pieniądze gdzieś do Monaco, Interu czy ruskich), a nie David Villa. Dlaczego zamiast Moutinho trafił Paulinho (jak dobrze zagra na Mundialu, to zgłoszą się po niego największe kluby na świecie). Dlaczego przyszedł Eriksen zamiast Williana (w ostatniej chwili zarąbała nam go Chelsea, ale można było go wyciągnąć już w lipcu i nie byłoby problemu), dlaczego zamiast Hulka przyszedł Lamela (prezes liczył, że zrobi wielką karierę i opchnie się go za wielkie pieniądze). W kontekście dmf'a mówiło się nawet o Songu (ale z wiadomych przyczyn by nie przyszedł), a nie o Capoue. Kameruńczyk jest graczem o klasę lepszym i takiego powinniśmy szukać. Chiriches grywa fajne mecze, ale naprawdę można było wybrać lepiej. Chadli? Potrafi zagrać nietuzinkowo jak ostatnio z Benficą, ale za parę milionów euro więcej byłby Konoplanka.
Może i Daniel Levy zna się na osiąganiu sukcesu w postaci kolejnych zer na koncie, ale szkoda, że nie przekłada to się na większą ilość pucharów w gablocie.
Szkoda tylko, że Andre Villas-Boas nie miał jaj, aby to powiedzieć przed początkiem ubiegłorocznego okienka transferowego, tylko potem między wierszami się tłumaczył.
Muszę przyznać, że Tim zaimponował mi tymi słowami, naprawdę. Musi coś być na rzeczy, że padły takie słowa z jego ust. A to potwierdzałoby tezę, że jest jakiś problem w szatni i nie pojawił się wczoraj, tylko za kadencji poprzedniego trenera.
Tak przy okazji przypominają mi się słowa Juande Ramosa, który swego czasu stwierdził, że w Tottenhamie liczą się tylko pieniądze, a nie sukces sportowy. Tak nie jest? Bo mi się wydaje, że coś jest na rzeczy.
To wszystko układa się ładnie do kupy. Wiemy dlaczego na WHL trafił Roberto Soldado (jakby wypalił to po sezonie można byłoby go opchnąć za podobne pieniądze gdzieś do Monaco, Interu czy ruskich), a nie David Villa. Dlaczego zamiast Moutinho trafił Paulinho (jak dobrze zagra na Mundialu, to zgłoszą się po niego największe kluby na świecie). Dlaczego przyszedł Eriksen zamiast Williana (w ostatniej chwili zarąbała nam go Chelsea, ale można było go wyciągnąć już w lipcu i nie byłoby problemu), dlaczego zamiast Hulka przyszedł Lamela (prezes liczył, że zrobi wielką karierę i opchnie się go za wielkie pieniądze). W kontekście dmf'a mówiło się nawet o Songu (ale z wiadomych przyczyn by nie przyszedł), a nie o Capoue. Kameruńczyk jest graczem o klasę lepszym i takiego powinniśmy szukać. Chiriches grywa fajne mecze, ale naprawdę można było wybrać lepiej. Chadli? Potrafi zagrać nietuzinkowo jak ostatnio z Benficą, ale za parę milionów euro więcej byłby Konoplanka.
Może i Daniel Levy zna się na osiąganiu sukcesu w postaci kolejnych zer na koncie, ale szkoda, że nie przekłada to się na większą ilość pucharów w gablocie.
23 marca 2014, 08:13
Nie ogarniam tego gościa, patrze na te jego 3 bramki które do tej pory strzelił i zachodze sobie w głowe jak w premier league w identycznych syuacjach mógł nie strzelać bramekkubaem napisał(a):Defoe idzie na króla w MLS? Nasz najlepszy transfer tej zimy
23 marca 2014, 18:57
sawik co za głupoty.
komu byśmy sprzedali soldado po sezonie niby? równie dobrze można mówić, że teraz po sezonie sprzedamy adebayora
teoria z paulinho też z dupy, równie dobrze po pucharze konfederacji mogliby się na niego rzucić. poza tym chyba nie wątpisz w to, że trenerzy nie wiedzą jak gra środkowy pomocnik reprezentacji brazylii. hulk nie przyszedł bo droższy, dużo droższy. chadli przyszedł jako uzupełnienie i jak na swoją cenę gra bardzo dobrze. song jest cienki jak barszcz i zawsze tak uważałem i sądziłem, że wenger zrobił jeden z lepszych swoich transferów, że go opchnął za ponad 20 mln, jak widać - miałem racje. capue poza tym przyszedł też jako alternatywa na ŚO. ja rozumiem w zupełności wszystkie nasze transfery. avb starał się brać bramkostrzelnych ludzi (lamela i chadli jak na skrzydłowych sporo bramek - coś koło 15 chyba z tego co pamiętam, erisken wiadomo - rzuty wolne za bale i asysty, vlad w miejsce coulkera - raz, że jest dużo lepszy technicznie to nie gubi w tak głupi sposób linii spalonego, soldado na papierze miał powinien się sprawdzić, jak idzie negredo, który strzelił tyle samo bramek i miał tyle samo lat co soldado tylko to potwierdza)
jeszcze taki jeden szczególik. młodych piłkarzy nie kupuje się tylko dlatego żeby ich drożej sprzedać ale też dlatego, żeby mogli pograć u nas parę lat. równie dobrze można kupować jak qpr podstarzałych dobrych piłkarzy i zostawić sobie dempseya, gallasa z friedelem na bramce - patrz ile byśmy zaoszczędzili.
komu byśmy sprzedali soldado po sezonie niby? równie dobrze można mówić, że teraz po sezonie sprzedamy adebayora
jeszcze taki jeden szczególik. młodych piłkarzy nie kupuje się tylko dlatego żeby ich drożej sprzedać ale też dlatego, żeby mogli pograć u nas parę lat. równie dobrze można kupować jak qpr podstarzałych dobrych piłkarzy i zostawić sobie dempseya, gallasa z friedelem na bramce - patrz ile byśmy zaoszczędzili.
23 marca 2014, 22:38
Głupoty jedyne widzę w Twoim wykonaniu. Spójrz prawdzie w oczy.
Przecież wyżej napisałem komu moglibyśmy sprzedać Soldado po sezonie, gdyby wystrzelił z formą. Manchester United wyłożył 30 milionów euro na 29-letniego napastnika, któremu za rok kończył się kontrakt. Mowa o Van Persim. Myślisz, że jakby Soldado walnął 20-25 bramek to nie znaleźliby się na niego chętni? To jesteś w błędzie.
Adebayora? Nikt nie zapłaci mu takiej tygodniówki, bo od kilku sezonów gra strasznie niestabilnie. Jeden sezon ma dobry, drugi słaby, a w końcu kolejny dobry. Nigdzie nawet nie zasugerowałem, że będziemy w stanie go opchnąć. To nie ten typ zawodnika.
Nie wiem od kiedy interesujesz się piłką, ale Mundial jest właśnie tego typu turniejem, po którym kupuje się zawodników za wielkie pieniądze. Parę świetnych spotkań i można się łatwo wypromować. Wszyscy wiedzą jak gra Paulinho, ale wartość zawodnika po takim turnieju, jak i zainteresowanie ze strony klubów wzrasta, co jest normalne. Pamiętaj o tym, że zawodnik musi potwierdzić klasę w kolejnym sezonie, czy na kolejnym turnieju. Jeśli zrobi to Paulinho, to chętni na pewno na niego się znajdą. Chyba zapomniałeś dlaczego sporo osób nie chciało Benteke.
Za Hulka trzeba byłoby zapłacić 5-10 milionów euro więcej. Co prawda takie pieniądze nie leżą na ziemi, ale patrząc na to co "prezentuje" Lamela taki wybór byłby po prostu lepszy. Nie twierdzę, że w przyszłym sezonie nie będzie grał wybitnie, ale to już odpowiedni moment na pierwsze oceny.
Napisałem wyżej, że Chadli gra nietuzinkowo, ale za parę milionów euro więcej byłby Konoplanka, który jest zawodnikiem na pewno lepszym, nie ujmując klasy Chadliemu.
W kwestii Songa Twoje zdanie mnie nawet nie interesuje, bo od tego są statystyki, aby oceniać zawodnika. Jeśli tylko jest w rytmie meczowym, to potrafi grać bardzo dobrze. Gorzej jak łapie ogony, ale w Barcelonie nie ma zawodnika, który grając ogony znajdowałby się w dobrej formie. Porównaj chociażby Thiago z poprzedniego sezonu, a jak teraz gra w Bayernie. W Arsenalu grał świetnie, na nasze szczęście już tam nie gra.
Capoue? Do kontuzji grał dobrze, ale nie jest w stanie wrócić do swojej formy. Na początku mi zaimponował, ale świetnej jakości chleba z tej mąki nie będzie.. niestety. Mam nadzieję, że się mylę.
Skąd wiesz kogo chciał AVB? Powiedział Ci to? Wspominał, że nie dostał tych zawodników, których chciał, więc nie wysuwaj takich wniosków. Portugalczyk nigdy nie ukrywał, że jest wielkim fanem Hulka i Moutinho, ale żaden z nich na WHL nie trafił.
Chiriches jest świetny technicznie, ale w Premier League nie jest w stanie wygrywać pojedynków główkowych. Już dzisiaj Mascherano dwukrotnie pokazał jak ważny jest wzrost na pozycji środkowego obrońcy. Eriksen z meczu na mecz gra bardzo dobrze i dziwię się, że żaden z wielkich klubów nie upomniał się o niego latem. Tutaj też napiszesz, że trenerzy nie wiedzą jak on gra? Jakby Soldado trafił do City, to miałby więcej bramek niż Negredo. Zobacz ile potrafią tworzyć sytuacji bramkowych. Tam są po prostu bardziej inteligentni zawodnicy.
"młodych piłkarzy nie kupuje się tylko dlatego żeby ich drożej sprzedać ale też dlatego, żeby mogli pograć u nas parę lat".
Powiedz to Vertonghenowi, czy Llorisowi, którzy po dwóch sezonach bardzo poważnie myślą o opuszczeniu klubu. Żaden z utalentowanych zawodników nie będzie grał u nas kilku lat, jeśli nie będzie regularnych występów w LM. Wcześniej, czy później odejdą. Już wcześniej utopijnie wierzyliśmy, że tacy gracze jak Berbatov, Modrić, czy Bale będą filarami naszej drużyny na lata. Dobry sezon i ich nie ma, bo traktują nasz klub jako przystanek w drodze do wielkiej kariery.
Jeszcze tego nie zrozumiałeś? Prezes o tym wie i wie, że na tym można zarobić. Ale sukcesów nie będzie.
Przecież wyżej napisałem komu moglibyśmy sprzedać Soldado po sezonie, gdyby wystrzelił z formą. Manchester United wyłożył 30 milionów euro na 29-letniego napastnika, któremu za rok kończył się kontrakt. Mowa o Van Persim. Myślisz, że jakby Soldado walnął 20-25 bramek to nie znaleźliby się na niego chętni? To jesteś w błędzie.
Adebayora? Nikt nie zapłaci mu takiej tygodniówki, bo od kilku sezonów gra strasznie niestabilnie. Jeden sezon ma dobry, drugi słaby, a w końcu kolejny dobry. Nigdzie nawet nie zasugerowałem, że będziemy w stanie go opchnąć. To nie ten typ zawodnika.
Nie wiem od kiedy interesujesz się piłką, ale Mundial jest właśnie tego typu turniejem, po którym kupuje się zawodników za wielkie pieniądze. Parę świetnych spotkań i można się łatwo wypromować. Wszyscy wiedzą jak gra Paulinho, ale wartość zawodnika po takim turnieju, jak i zainteresowanie ze strony klubów wzrasta, co jest normalne. Pamiętaj o tym, że zawodnik musi potwierdzić klasę w kolejnym sezonie, czy na kolejnym turnieju. Jeśli zrobi to Paulinho, to chętni na pewno na niego się znajdą. Chyba zapomniałeś dlaczego sporo osób nie chciało Benteke.
Za Hulka trzeba byłoby zapłacić 5-10 milionów euro więcej. Co prawda takie pieniądze nie leżą na ziemi, ale patrząc na to co "prezentuje" Lamela taki wybór byłby po prostu lepszy. Nie twierdzę, że w przyszłym sezonie nie będzie grał wybitnie, ale to już odpowiedni moment na pierwsze oceny.
Napisałem wyżej, że Chadli gra nietuzinkowo, ale za parę milionów euro więcej byłby Konoplanka, który jest zawodnikiem na pewno lepszym, nie ujmując klasy Chadliemu.
W kwestii Songa Twoje zdanie mnie nawet nie interesuje, bo od tego są statystyki, aby oceniać zawodnika. Jeśli tylko jest w rytmie meczowym, to potrafi grać bardzo dobrze. Gorzej jak łapie ogony, ale w Barcelonie nie ma zawodnika, który grając ogony znajdowałby się w dobrej formie. Porównaj chociażby Thiago z poprzedniego sezonu, a jak teraz gra w Bayernie. W Arsenalu grał świetnie, na nasze szczęście już tam nie gra.
Capoue? Do kontuzji grał dobrze, ale nie jest w stanie wrócić do swojej formy. Na początku mi zaimponował, ale świetnej jakości chleba z tej mąki nie będzie.. niestety. Mam nadzieję, że się mylę.
Skąd wiesz kogo chciał AVB? Powiedział Ci to? Wspominał, że nie dostał tych zawodników, których chciał, więc nie wysuwaj takich wniosków. Portugalczyk nigdy nie ukrywał, że jest wielkim fanem Hulka i Moutinho, ale żaden z nich na WHL nie trafił.
Chiriches jest świetny technicznie, ale w Premier League nie jest w stanie wygrywać pojedynków główkowych. Już dzisiaj Mascherano dwukrotnie pokazał jak ważny jest wzrost na pozycji środkowego obrońcy. Eriksen z meczu na mecz gra bardzo dobrze i dziwię się, że żaden z wielkich klubów nie upomniał się o niego latem. Tutaj też napiszesz, że trenerzy nie wiedzą jak on gra? Jakby Soldado trafił do City, to miałby więcej bramek niż Negredo. Zobacz ile potrafią tworzyć sytuacji bramkowych. Tam są po prostu bardziej inteligentni zawodnicy.
"młodych piłkarzy nie kupuje się tylko dlatego żeby ich drożej sprzedać ale też dlatego, żeby mogli pograć u nas parę lat".
Powiedz to Vertonghenowi, czy Llorisowi, którzy po dwóch sezonach bardzo poważnie myślą o opuszczeniu klubu. Żaden z utalentowanych zawodników nie będzie grał u nas kilku lat, jeśli nie będzie regularnych występów w LM. Wcześniej, czy później odejdą. Już wcześniej utopijnie wierzyliśmy, że tacy gracze jak Berbatov, Modrić, czy Bale będą filarami naszej drużyny na lata. Dobry sezon i ich nie ma, bo traktują nasz klub jako przystanek w drodze do wielkiej kariery.
Jeszcze tego nie zrozumiałeś? Prezes o tym wie i wie, że na tym można zarobić. Ale sukcesów nie będzie.
24 marca 2014, 09:20
ja się z Sawikiem zgadzam ,co prawda nie w pełni, bo jednak ten Soldado to był tak czy siak ryzykowny transfer, a co dopiero liczyć później na jego odsprzedanie za podobną kwotę, trochę już za bardzo bezsensowne ryzyko. I drugie z tym Wiilianem ,bo nie nasza wina ,że w ostatniej chwili "zmienił" zdanie ,choć osobiście wolałem i tak Eriksena, więc tu akurat dobrze wyszło. A co do Paulihno to ja nie mam nic przeciwko żeby po mundialu odszedł za gruby hajs ,ba nawet na to liczę. Niby nie jest zły ,ale ale jakoś tak nie pasuje(taktycznie) i wprowadza dużo chaosu(piłkę rozgrywa w środku pola gorzej od Bentaleba..) , coś jak Khedira w RealuM, jak gościa nie ma i nie przeszkadza to praktycznie wszystko wygrywają
24 marca 2014, 12:58
http://footbar.pl/flirt-van-gaala-z-premier-league-co-wybierze-holender/
Ciężko nie zgodzić się tą opinią.
Ciężko nie zgodzić się tą opinią.
Zaloguj się, żeby odpowiedzieć w tym wątku.